Forint Portál - A Forint 1946-tól napjainkig!
Forint Portál - A Forint 1946-tól napjainkig!
Mennyit ér egy régi pénz?
A vatera.hu által eladott darabok listáját mutatja meg, így lehet a legjobban következtetni egy darab valós értékére!

FORINT PORTÁL FACEBOOK BEJEGYZÉS

Nem árt tudni ??????

Közzétette: Forint Portál Numizmatika – 2024. március 31., vasárnap

1947-ES 2 FORINT, EREDETI ÉS ARTEX UTÁNVERET, MIT TUDUNK EDDIG?

Az 1946-os alumínium 2 forintos eredményei után gyűjtőtársaimmal górcső alá vettük az 1947-es alumínium 2 forintost is.


Mit tudunk eddig?


-sokan sejtették évekkel ezelőtt, hogy valami nem stimmel, mert kb 95%-ban túlságosan szépek az előkerült darabok
-1946-os 2 forintos esetében bizonyított az utánveret ténye
-mindkét évjáratból tehát '46 és '47 kifogyhatatlan mennyiségű gyári fényű unc darab kerül elő



Hogyan kezdjünk hozzá?


A legjobb ilyenkor úgy nekikezdeni, hogy keresünk XF vagy AUNC darabot, de mindenképpen olyannak kell lennie, ami nem túlságosan kopott, de még épek az apróbb részletek, melyek hamar le tudnak kopni. Az ilyen darabok általában kis időt voltak forgalomban, ebből adódóan következtethetünk arra, hogy eredeti példányról van szó!
Nos, találtam is egy ilyen példányt, melyen rögtön feltűnt, hogy az évszámot jelölő "1"-es számjegy ferdén helyezkedik el a többihez képest. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindegyik ilyen, mert általában egy verőtő az érme anyagától függően 50-100 ezer darab érme verésére képes, ebből adódóan viszont, ha előkerül használati nyomokkal olyan példány melynél az 1-es számjegy normálisan áll, akkor a jelenség csak a verőtő változat tényét bizonyítja. Ennek tükrében viszont azt kell vizsgálni, melyik változatból van kevesebb vagy több?




A "FORINT" szó "NT" betűinek távolsága pont olyan távol van egymástól, mint az 1946-os eredeti példányoknál.




Szabad szemmel is jól látható a ferde 1-es számjegy.





Ez a példány, szintén egy korabeli eredeti használt darab, látható használati nyomokkal, melyen az 1-es számjegy megfelelően áll, ahogy a többi számjegy is.

 


Az eddigiekből kiderült, hogy eredeti használt darab mindkét változatból előfordul, így az 1-es számjegy esetleges javítása az utánveret példányok esetében nem mérvadó. Természetesen mindkét példányból bőven fordul elő gyönyörű gyári fényű UNC darab, így azt lehet ennek tükrében kijelenteni, hogy akad unc darab bőven, ha feltételezzünk, hogy ugyan azon verőtővel nem vertek később után...




Az 1946-os esetében a "FORINT" szó "NT" betűi az eredetinél messzebb, az utánveretnél közelebb vannak egymáshoz. Ezt vizsgálva egyelőre nem jutottunk előrébb, de ha volt is utánveret, amíg nem kerül elő olyan példány, ahol az "NT" betűi közel lennének egymáshoz addig, ezzel az eltéréssel nem lehet érvelni. Továbbá az sem segít, hogy 1947-ben nem voltak próbaveretek, így azokhoz sem lehet hasonlítani semmit. Egyelőre itt tartunk, de még nem adtuk fel...



Kapcsolódó cikkek:

1946-os 2 forint, eredeti és az Artex utánveret


Forint Portál: 2021.06.12.